DomaNovice SPMStrokovnega srečanja Sekcije za preventivno se je udeležilo 130 delegatov

Strokovnega srečanja Sekcije za preventivno se je udeležilo 130 delegatov

V petek, 13. novembra 2015, je Sekcija za preventivno medicino, ki deluje v okviru Slovenskega zdravniškega društva, v Rogaški Slatini organizirala redno letno strokovno srečanje. Dogodka se je udeležilo prek 130 z različnih področjih javnega zdravja, drugih področij medicine in zdravstva nasploh, pa tudi predstavniki nevladnih organizacij in medijev.

 

Tokratno srečanje, ki je bilo vsebinsko izredno bogato, je udeležencem ponudilo kar štiri  pomembne teme s področja javnega zdravja.

Na prvi okrogli mizi so ugledni vabljeni predavatelji pred začetkom sezone respiratornih obolenj. Posebej so izpostavili respiratorni sincicijski virus, ki najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke. Z njim se namreč v prvem letu življenja okužita dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok. Zato moramo za preprečevanje širjenja okužb prav vsi skrbeti za preventivne ukrepe, ki jih v času sezone moramo izvajati vsi.

Na drugi okrogli mizi je bil poudarek na pomenu vode za zdravje prebivalcev Slovenije. Vabljeni predavatelji so predstavili kazalce v pitni vodi in kakovost pitne vode v Sloveniji, ki je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami na visokem nivoju.

Tretji vsebinski sklop je bil namenjen potovalni medicini, kjer so strokovnjaki predstavili novosti v potovalni medicini, med drugim tudi nove smernice za cepljenje potnikov in antimalarično profilakso. Predstavljene so bili tudi invazivne meningokokne okužbe kot nova globalna grožnja, pa tudi kandidatna cepiva proti malariji in eboli.

Zadnji, četrti skop pa je bil namenjen predstavitvi predlogov za spremembo zakonodaje s področja tobaka in tobačnih izdelkov. Slovenija mora namreč do maja 2016 v nacionalno zakonodajo vnesti določbe nove evropske Direktive o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov. Nekaterih ukrepov omejevanje tobačne industrije, pri katerih Slovenija zaostaja za drugimi državami, nova direktiva ne vključuje. Strokovnjaki pa si želijo čim bolj stroge zakonodaje in so tako na srečanju med drugih predstavili , številne dokazano učinkovite ukrepe, kot so med drugim nadaljnje znatno višanje obdavčitve in cen tobačnih izdelkov, popolna prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov, enotna (standardizirana) embalaža, dodatni ukrepi za zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov mladoletnim, strožje izvajanje zakonodaje in višje kazni za kršitve.

 

Avtor posnetkov Rok Knafelj

RELATED ARTICLES