DomaNovice SPMNa 6. Kongresu preventivne medicine v Portorožu prek 350 udeležencev

Na 6. Kongresu preventivne medicine v Portorožu prek 350 udeležencev

Šestega Kongresa preventivne medicine, ki ga je med 20. do 22. oktobrom 2016 v Portorožu organizirala Sekcija za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva, se je skupaj udeležilo prek 350 udeležencev. Skupaj z Nacionalno konferenco o zasvojenosti, ki je potekala v okviru kongresa, pa je bilo udeležencev prek 500.

 Tudi 6. kongres preventivne medicine je bil programsko zelo bogat. Na njej so sodelovali strokovnjaki različnih ved, ki delujejo na področju javnega zdravja, ter raziskujejo in izobražujejo v skrbi za boljše zdravje posameznikov in celotne družbe. V okviru kongresa je bilo tako pet plenarnih predavanj, prek 70 predavanj v več različnih vsebinskih sklopih, devet izobraževalnih delavnic in prek 40 posterjev. Skupaj se je predstavilo skoraj 150 predavateljev.

Prvi dan kongresa je potekalo devet različnih izobraževalnih delavnic, na katerih so lahko udeleženci z uveljavljanimi strokovnjaki poglabljali svoje znanje z različnih področij in vsebin – vrednotenja zdravstvenih tehnologij, kvalitativnega raziskovanja, upravljanja z bibliografskimi referencami, anketami v javnem zdravju, razumevanje sebe in drugih v zdravstvu, vzpostavljanja medsektorskega sodelovanja v lokalnem okolju, komuniciranja o cepljenju, potovalni medicini ter odločanja in oblikovanja politik.

Osrednji del kongresa je potekal v petek, 21. oktobra 2016, z uradno otvoritvijo in kar petimi odličnimi plenarmini predavanji: o povezovanju za zdravje je predaval prim. prof. dr. Ivan Eržen, o razvoju znanstene podpore zdravstveni politiki doc. dr. Tit Albreht, o vzpostavljanju zaupanja med odločevalci in raziskovalci prof. dr. Mark Leys, o spreminjanju podnebja mag. Tanja Cegnar in o novih javnozdravstvenih tveganjih na področju nalezljivih boleznih izr. prof. dr. Maja Sočan.

Plenarnim predavanjem so sledili predavanja in zanimive diskusije v različnih vsebinskih sklopih, ki so potekali vzporedno, in sicer s področij okolja in zdravja, nalezljivih bolezni in cepljenja, krepitve zdravja, dejavnikov tveganja in sodobnih pristopov za zmanjševanje bremena rakov.

Zadnji dan kongresa je bil vsebinsko namenjen preventivnim programom in promociji zdravja. V duhu slišanega se je kongres zaključil s predavanji o skrbi za naše zdravje in brezplačno tekaško vadbo pod vodstvom trenerjev Akademskega atletskega društva Slovan. Pokrovitelja teka, ki je potekal pod sloganom »Skupaj tečemo za zdravje«, sta bila direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prim. prof. dr. Ivan Eržen in generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, Zlata Štiblar Kisić.

 

ZAKLJUČKI KONGRESA

 

 

RELATED ARTICLES