DomaNovice SPMCepiva proti COVID-19 in cepljenje

Cepiva proti COVID-19 in cepljenje

Evropska komisija je 21. decembra 2020 izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti COVID-19, ki sta ga razvili družbi BioNTech in Pfizer, 6. januarja pa za promet s cepivom družbe Moderna, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) pozitivno ocenila njuno varnost in učinkovitost. Komisija se osredotoča na varovanje javnega zdravja in zagotavljanje najboljših možnih sporazumov s podjetji, da bodo cepiva cenovno dostopna, varna in učinkovita.Varnost in učinkovitost cepiv se tako kot pri vseh zdravilih natančno spremljata po uveljavljenem sistemu EU za spremljanje zdravil. Poleg tega se izvajajo posebni ukrepi za hitro zbiranje in ovrednotenje novih informacij, morajo proizvajalci cepiva proti COVID-19 Evropski agenciji za zdravila vsak mesec poslati varnostno poročilo, medtem ko se za druga cepiva pošilja vsakih šest mesecev.

Distribucija je postopna in dostop do cepiv proti COVID-19 je v količinah na podlagi števila prebivalcev. V prvih mesecih ni na voljo dovolj odmerkov za množično cepljenje. Večina držav,je na začetku, ko so proizvedene količine cepiva omejene, prednostno začela s cepljenjem zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter oseb, vključenih v domove za starejše. S postopnimi dobavami večjih količin cepiva, bodo cepljeni tudi starejši, ki živijo na svojih domovih in kronični bolniki ter druge skupine, ki omogočajo delovanje nujnih služb in nazadnje še ostalo odraslo prebivalstvo. Trenutno ni na voljo dovolj informacij kako dolgo je nekdo po okužbi zaščiten pred ponovno okužbo s COVID-19. Zgodnji dokazi kažejo, da naravna imunost pred COVID-19 morda ne traja dolgo, zato morajo prejeti cepivo tudi osebe, ki so bolezen že prebolele.

Po prejetem prvem odmerku cepiva BioNTech in Pfizer je pred okužbo s SARS -CoV-2 zaščitena dobra polovica cepljenih oseb. Teden dni po drugem odmerku je zaščitenih več kot 95 % cepljenih. Če cepljena oseba kljub vsemu zboli, je potek bolezni lažji kot pri osebi, ki ni bila cepljena.

Zaenkrat bodo tudi cepljene osebe morale še vedno nositi maske, vsaj v zaprtih prostorih, ohranjati medosebno razdaljo, se izogibati gneči in upoštevati higienska pravila.

Po vsakem cepljenju je potrebno podatke o cepljenju evidentirati tako na ravni posameznika kot tudi na ravni prebivalstva. Za posameznika je to sredstvo za poznavanje in dokazovanje statusa cepljenja. Potrdila o cepljenju bi lahko bila na primer koristna za potovanja, saj bi oseba tako lahko dokazala, da je bila cepljena in zato ob prihodu v drugo državo morda ne potrebuje testiranja in karantene.

RELATED ARTICLES